• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 08/12/2016 14:55

  Mechelen & Koninklijke Manufactuur De Wit 18/02/2017

  Daguitstap o.l.v. Rudi Van Poele en Egied Rossiau ROC-reisleiders

   

  Op reis door Europa komt u, op vaak de meest onverwachte plaatsen, wandtapijten van Vlaamse makelarij tegen. Vooral in de vroegmoderne periode stonden steden zoals Brussel, Oudenaarde en Brugge bekend om hun rijke productie van wandtapijten. Willen we vandaag iets meer te weten komen over de geschiedenis, de kunst en de productie van deze wandtapijten, dienen we nog steeds een Vlaamse stad op te zoeken, namelijk Mechelen.

  In Mechelen vinden we de Koninklijke Manufactuur De Wit terug. Deze Manufactuur is een wereldleider op vlak van reiniging, conservatie en restauratie van antieke wandtapijten, zowel uit museum- als uit private collecties. Ze is gevestigd in een prachtig historisch pand: de vijftiende-eeuwse Refugie van de Abdij van Tongerloo. Een gids zal ons rondleiden door de enorme collecties antieke en moderne wandtapijten; we zullen meer toelichting krijgen over de conservatieprocessen; we zullen een weefdemonstratie te zien krijgen; en ook het historische gebouw zelf krijgt de nodige aandacht.

  Door haar rijke geschiedenis heeft Mechelen geen tekort aan historische gebouwen. De stad telt bijna evenveel beschermde gebouwen en musea zoals Brugge en het is dan ook vanzelfsprekend dat we het bezoek aan De Wit zullen combineren met een bezoek aan de stad zelf. Reisleiders en officiële stadsgidsen Rudi Van Poele en Egied Rossiau zullen ons door Mechelen en haar verborgen verhalen loodsen. We bezoeken o.a. het stadhuis; het Paleis van Margareta van Oostenrijk, waar zich nu de Rechtbank van Eerste Aanleg bevindt; en we bezoeken ook de beroemde Koninklijke Beiaardschool, waarvan haar cultuur in 2014 tot UNESCO werelderfgoed is uitgeroepen.

   

  Praktische informatie

  Wanneer: Zaterdag 18 februari 2017

  Waar: Station Mechelen

  Uur: 10.00 uur

  Deelnameprijs: € 30,00

  Inbegrepen: Alle geleide bezoeken; lunch; reisleiding

  Hoe inschrijven: Gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be