
Cursus door Els Talloen, ROC-reisleider
Zaterdag 8 februari 2020
Hoe de Noormannen zich wereldwijd wortelden in taal, gebruiken, verhalen – het materieel en immaterieel erfgoed. Een verhaal over context.
Het is de laatste dinsdag van januari. In de hoofdplaats van de Shetlandeilanden wordt verzamelen geblazen. Honderden mensen, vooral mannen en jongens, komen gehelmd en gerokt de straat op, schild, zwaard en helm in de aanslag. Het festival Up Helly Aa warmt zich op, letterlijk en figuurlijk. Het volksfeest is een viering van de Noordse cultuur van de eilandbewoners, die afstammelingen van de vikingen zijn. Het is tegelijk een van de grootste vuurfestivals van Europa.
FACTS, 19 en 20 oktober wordt Flanders Expo in Gent overspoeld door het vreemdste pluimage van bezoekers. De jaarlijkse bijeenkomst is zeer populair bij liefhebbers van games, fantasy en stripverhalen. Wie er binnenstapt, zal zich er het beste thuisvoelen mits gekleed als een personage uit Harry Potter, de Marvelfilms of de Kleine Zeemeermin. Ook types uit Lord of the Rings en Game of Thrones hebben hun akolieten. Onder hen zijn er heel wat gekleed volgens een of andere modecatalogus van de noormannen. Rare jongens, die noormannen.
De Vikingen – de Noormannen. Wie waren ze? En vooral, wat weten we vandaag nog van hen? Er is duidelijk een revival van al wat scandinavisch is, en daartoe behoort ook de mysterieuze cultuur van de vikingen.
De woningen en eerste kerkjes op het noordelijk halfrond, van Canada tot Denemarken vinden hun vertaling in hedendaagse architectuur. De doorwrochte decoratieve motieven van slangen en draken in een wirwar van lijnen zien we ook terug bij de kelten en de arts and crafts. En wat met de taal en de mythologie? Hoeveel noorman zit er nog in Normandië? Welke goden waren er vandaag nog door onze wereld? Op zaterdag 8 februari 2020 bekijken we de resten van deze robuuste reizigers.
Praktische informatie
Afbeelding: Up Helly Aa festival, Shetland, Schotland