
Donderdag 31 maart 2022
De Provence was ooit een thuis voor de Kelten en de Grieken, maar zijn naam dankt deze regio aan de Romeinen, die er een Romeinse provincie (provincia) vestigden. Ze lieten er tal van indrukwekkende sporen na (Arles, Orange, Pont du Gard) en introduceerden de wijnbouw, die er sindsdien floreert. Het christendom voerde op zijn beurt heiligen aan (Les Saintes-Maries-de-la-Mer), wekte tal van beroemde kloosters tot leven (Sénanque) en bracht na 1300 zelfs de pausen naar Avignon, die er meer dan zeventig jaar zouden verblijven. Het was de eindtijd van de tempeliers en van de katharen, terwijl ook de franciscanen onder vuur lagen (denk aan “De naam van de roos” door Umberto Eco).
Avignon was bovendien de stad waar Petrarca zijn geliefde Laura ontmoette en waar in die jaren een fantastisch pauselijk paleis werd gebouwd, dat tot op vandaag ontelbare toeristen aantrekt. Na 1480 werd de Provence Frans en groeiden havens als Marseille en Toulon uit tot nieuwe metropolen. In de 19de eeuw verhuisde het zwaartepunt naar de Côte d’Azur met zijn opkomend toerisme en een pleïade van beroemde schilders, zoals Gauguin en Vincent van Gogh.
Historicus Edward De Maesschalck, die jullie eerder al onderhield over de geschiedenis van Vlaanderen en van Groot-Brittannië, vertelt u over de Provence en Avignon alles wat een gids hoort te weten over deze schitterende regio.
Edward De Maesschalck (°Leuven, 1946) is doctor in de geschiedenis (Leuven, 1977) en auteur van historische boeken. Hij was aanvankelijk assistent aan de universiteit van Leuven, maar werkte van 1979 tot 2010 bij de Vlaamse Radio en televisie, eerst als programmamaker en interviewer (o.m. voor Ten huize van), later als programma-adviseur bij Canvas. In 2008 verscheen van zijn hand het prestigieuze boek “De Bourgondische vorsten”, dat in 2012 werd opgevolgd door “De graven van Vlaanderen”, in 2015 door “Oranje tegen Spanje” en in 2019 door “Het Strijdtoneel van Europa’”.
Praktische informatie