• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
  • 09 243 41 00
  • info@rocvzw.be
  • www.rocvzw.be
  • Reis- & opleidingscentrum

    • 22/12/2022 17:01

    Het boek van oorlog en vergeten

             

    Lezing en Webinar door Joost Loncin, ROC-reisleider

       

    Donderdag 19 januari 2023

          

    ROC-reisleider en oud-buitenlandjournalist Joost Loncin stelt zijn roman voor: ‘Het Boek van Oorlog en Vergeten’ (Davidsfonds/Standaarduitgeverij). Het is nog steeds te koop of is te vinden in alle webwinkels. Hij stelt ons zijn boek voor tijdens een spreekbeurt en een Webinar.

    Joost Loncin vertelt het verhaal van de families Klein en Lidl die vanuit Oekraïne in 1905 zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld en in een vredige Brusselse volkswijk zijn beland, de Marollen. Maar elke nieuwe generatie van die families wordt geconfronteerd met altijd weer een nieuwe oorlog. De schrijver overkapt de hele twintigste eeuw en honderd jaar oorlog. Maar hij laat ook voelen wat dat doet met de mens. Het verhaal is een puzzel die pas op het spannende eind van de roman in elkaar valt. Hij laat voelen welke wonden de oorlog slaat en hoe men probeert de gruwel te vergeten. Wat uiteraard nooit lukt. Want het vergeten en verdringen heeft haast even grote gevolgen voor hoe de mens in het leven staat, als het oorlogstrauma zelf. Dat is het thema van zijn roman.

    Vanuit zijn ervaring als journalist wil Joost Loncin het hebben over de verschrikkelijke kracht van mythes en verhalen. Over de verhalen die in stukjes en beetjes in krantenartikelen, televisieseries, films en zoveel meer worden opgelepeld en door politici worden gebruikt met verbazende resultaten. Totaal irrationele verhalen hebben geleid tot de Brexit, tot Trump en nu tot de oorlog in Europa. Hoe kan dat? Het is een vraag die hem tijdens het schrijven van zijn roman kwelde. Hij vroeg zichzelf af of hij van kamp was veranderd: van de feiten naar de fictie? Van het goede kamp naar het slechte. Hoe worden de werkelijk gebeurde feiten herinnerd? Hoe vormen feiten een collectieve herinnering? Hoe hangen herinnering en feiten samen met verhalen en fictie? Wat zijn de verschillen?

    De roman heeft verschillende lagen en een brede, historische achtergrond. Zo vertelt Joost Loncin meer over het fantastische, mysterieuze Jiddischland dat tot honderd jaar geleden verspreid lag over heel Mittel-Europa. En hij vertelt over de Brusselse volkswijk, de Marollen, die tot voor de tweede Wereldoorlog de enige herkenbare Joodse buurt van België was. Als u de roman al gelezen heeft, is zijn spreekbeurt een verrijking. Voor wie hem nog niet gelezen heeft, wordt het ongetwijfeld een aanzet om het erop te wagen. Uiteindelijk is het lezen van een roman een literaire, esthetische belevenis. Uiteindelijk zoeken we allemaal niet alleen naar de waarheid, maar ook naar de schoonheid.

     

    Praktische informatie

    • Wanneer: Donderdag 19 januari 2023
    • Waar: ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent en via ZOOM
    • Aanvang: 14.30 uur
    • Deelnameprijs€ 15
    • Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be (met juiste vermelding van de naam van de deelnemer) en 15 EUR te storten op de rekening van ROC vzw BE39 4460 2458 7119 met vermelding "Oorlog en vergeten” EN UW E-MAILADRES voor de link, of  “Oorlog en Vergeten Aanwezig in het ROC”.  Voor de webinar hoeft u niets te installeren. Je krijgt ca. 1 uur voor de lezing een link doorgestuurd waarmee u de lezing kan volgen op uw PC, laptop of tablet. Een stabiele en goede internetverbinding zijn noodzakelijk.
    • Uitgesteld relais: deze webinar wordt ook opgenomen; alle ingeschrevenen ontvangen enkele dagen na de lezing een link waarmee ze deze kunnen herbekijken.