• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 16/02/2024 10:37

  Daguitstap Leopoldsburg en Lommel donderdag 11 april

  Militair heden en verleden. Donderdag 11 april 2024.


  De gemeente Leopoldsburg, gelegen in het groene, rustige en vlakke Limburg, dankt haar naam aan Koning Leopold I, die hier in 1835 het eerste permanente militaire kamp liet bouwen (het Kamp van Beverlo). Vandaag is Leopoldsburg met de permanente legering van zo’n 3.500 militairen, nog steeds de belangrijkste militaire garnizoensstad van het land.

  Onder leiding van Pascal Anthierens, ROC-reisleider en Kolonel b.d. ontdekken we een aantal interessante militair- en cultuurhistorische locaties en musea.

  Voormiddag.
  Onderhoud met een lokale militaire autoriteit, teneinde wat meer inzicht te verkrijgen in de opdrachten en structuren van de Krijgsmacht van vandaag en de taken van de militaire eenheden die in het garnizoen Leopoldsburg gekazerneerd’ zijn.
  Geleid bezoek aan het ‘Koninklijk Museum Kamp van Beverlo’, dat de rijke geschiedenis van Leopoldsburg en haar inwoners belicht, sinds het ontstaan van het Kamp in 1835.

  Lunch.
  Rond 12:30 een gezamenlijke 2-gangen lunch + koffie in een lokale brasserie.

  Namiddag.
  Geleide wandeling op een aantal interessante militair-historische locaties, waaronder de Belgische militaire begraafplaats, het Koninklijk park, de militaire begraafplaats van het Brits Gemenebest en het Zegeplein.

  Aansluitend bezoek aan het belevings-museum ‘Liberation Garden’, het in mei 2023 geopende WOII museum te Leopoldsburg, dat op enkele maanden tijd al meer dan 20.000 enthousiaste bezoekers heeft mogen ontvangen.

  Tot slot, in Lommel, bezoek aan de ‘Duitse Militaire Begraafplaats’. In het bosrijke Kattenbos vind je de graven van 39.111 gesneuvelden terug. Voor het leeuwendeel gaat het om Duitse soldaten die omkwamen tijdens WOII; en dat maakt deze begraafplaats niet enkel qua oppervlakte (16 ha), maar ook vooral op vlak van het aantal doden, de grootste in West-Europa.

   

   


  Daguitstap per autocar.
  Donderdag 11 april 2024.

  Reisleider Pascal Anthierens.

  Afspraak:
  7:30 uur parking Carrefour SDW.

   

  Prijs: €90
   

  Inbegrepen: autocar, reisleiding, alle bezoeken en  ook 2-gangen lunch + koffie.
   
  Inschrijven.

  Om in schrijven stuur je een mail naar secretariaat@rocvzw.be.
   

  Betalen na bevestiging op rekening van ROC Vzw BE39 4460 2458 7119  met vermelding “Leopoldsburg” + aantal deelnemers